РОЗ’ЯСНЕННЯ ІНІЦІАТИВИ ПРЕЗИДЕНТА ЩОДО ВИПЛАТИ 1000 ГРН ВАКЦИНОВАНИМ УКРАЇНЦЯМ

Дата: 18.11.2021 13:55
Кількість переглядів: 317

Фото без опису

 

  • Президент України Володимир Зеленський анонсував чергову програму допомоги через коронакризу.

  • Усім вакцинованим від коронавірусу громадянам, які отримали 2 дози вакцини, виплатять по 1000 грн на віртуальні платіжні картки через додаток «Дія».

  • Це не плата за вакцинацію, це своєрідний стимул зробити щеплення для тих, хто ще не вакцинувався, і тим самим уникнути введення в країні локдауну.

  • Влада фінансово підтримає мільйони наших громадян, які повністю вакцинувалися, відповідально поставилися до свого здоров’я і тим самим допомогли зменшити навантаження на нашу медичну систему.

  • Водночас ГОЛОВНИЙ СЕНС ПРОГРАМИ – підтримати ті сфери економіки, які найбільше постраждали від карантинних обмежень. Зокрема, це транспорт, сфера культури та сектор спорту. Ці галузі зазнали суттєвого скорочення притоку клієнтів через карантинні обмеження.

  • Усі галузі економіки важливі, оскільки це робочі місця та сплачені податки. Сфера культури, сектор спорту і транспорт – це галузі, у яких зайняті сотні тисяч українців. У цих людей має бути робота, яка дозволяє їм жити. Кожна тисяча, яку вкладає держава, призведе ще до додаткового прибутку бізнесів.

  • Очікується, що участь у цій програмі зможуть взяти приблизно 6 тисяч суб’єктів бізнесу по всій Україні.

 

Як працюватиме програма:

 

  • Програма стартує з 19 грудня і триватиме до кінця наступного року. На неї до кінця цього року буде виділено 3 мільярди гривень і ще 3 мільярди на початку наступного року. Загалом, держава накопичить стільки грошей, скільки необхідно, щоб забезпечити виконання всієї програми.

  • Кількість повністю вакцинованих  українців постійно зростає, тому зараз неможливо передбачити фінальну суму. Але ресурс у держави є. Цю допомогу гарантовано отримають усі, хто вже має 2 щеплення.

  • Отриману 1 тисячу гривень можна буде витратити на внутрішній транспорт (залізниця, авіасполучення) або на придбання квитків у кіно, театр, на концерти, виставки, у музеї, абонементи у фітнес-центр чи спортзал.

  • Наразі розглядаються пропозиції про збільшення переліку напрямків, на які можна витратити гроші. Можливо, деякі пропозиції будуть враховані, щоб розширити коло тих, хто отримає таку підтримку від держави. Наприклад, на автобусні перевезення між регіонами.

  • Президент України є ініціатором цієї програми, але конкретна її реалізація це відповідальність уряду та законодавчої гілки влади, яка забезпечить нормативну основу.

 

Виплата не буде оподатковуватися і жодним чином не вплинуть на розрахунок субсидії.

 

Виплати будуть проходити через «Дію»:

 

  • Додаток «Дія» дозволяє чітко бачити, як витрачаються кошти, тож саме він дозволить надати реальну підтримку конкретним напрямкам і галузям.

  • Досвід реалізації таких програм у держави вже є. У 2020-2021 роках через «Дію» влада вже допомогла мільйонам підприємців і працівників отримати грошову допомогу – по 8 тисяч гривень. Це було вчасно, зручно, і без жодної бюрократії.

  • Загалом станом на цей час додатком і порталом «Дія» користуються по 10 мільйонів громадян, але розширити цей спектр можна ще більше.

  • Сьогодні «Дія» це найпопулярніший і найзручніший державний сервіс за всі 30 років незалежності. Ніхто й ніколи з українських політиків навіть не намагався створити такий сервіс, який ми вже зробили ефективно працюючим.

 

ВИСНОВКИ

 

  • Завдяки президенту Володимиру Зеленському держава вперше за всі роки незалежності реалізовує програми прямої грошової допомоги українцям під час кризи. Такі програми могла би робити будь-яка влада у часи попередніх криз (1998 рік, 2008 рік, 2014-2015 роки), оскільки гроші у держави для цього були й тоді. Але здійснює лише наша влада.

  • Конкретно ця програма допомоги одночасно робить дві речі. Перша – спонукає українців все ж вакцинуватись. А друге – дозволяє спрямувати гроші на цільову й контрольовану підтримку галузей, для яких коронакриза стала особливо складним часом. Це саме програма підтримки сфери транспорту, сфери культури та спорту.

  • Зазвичай у країнах Європи такі програми підтримки особливо постраждалих галузей економіки – транспорт, сфера культури, сектор спорту – здійснюють на муніципальному рівні. Але в Україні і місцеві громади не настільки забезпечені, і часто не вистачає ініціативи саме на місцевому рівні. Навіть у найбагатших містах на кшталт Києва немає помітних програм підтримки людей та бізнесу на час карантинних обмежень. Тому у нас відповідну програму ініціює держава – щоб галузі, які зазнали втрати клієнтів через коронакризу, змогли повернутися до нормальної діяльності.

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь