РОЗ’ЯСНЕННЯ ІНІЦІАТИВИ ПРЕЗИДЕНТА ЩОДО ВИПЛАТИ 1000 ГРН ВАКЦИНОВАНИМ УКРАЇНЦЯМ

Дата: 15.12.2021 14:02
Кількість переглядів: 218

Фото без опису

РОЗ’ЯСНЕННЯ

ІНІЦІАТИВИ ПРЕЗИДЕНТА ЩОДО ВИПЛАТИ

1000 ГРН ВАКЦИНОВАНИМ УКРАЇНЦЯМ

 

ЩО ВІДБУЛОСЯ:

 

  • Президент України Володимир Зеленський анонсував чергову програму допомоги через коронакризу.

  • Усім вакцинованим від коронавірусу громадянам, які отримали 2 дози вакцини, виплатять по 1000 грн на віртуальні платіжні картки через додаток «Дія».

  • Це не плата за вакцинацію, це своєрідний стимул зробити щеплення для тих, хто ще не вакцинувався, і тим самим уникнути введення в країні локдауну.

  • Влада фінансово підтримає мільйони наших громадян, які повністю вакцинувалися, відповідально поставилися до свого здоров’я і тим самим допомогли зменшити навантаження на нашу медичну систему.

  • Водночас ГОЛОВНИЙ СЕНС ПРОГРАМИ – підтримати ті сфери економіки, які найбільше постраждали від карантинних обмежень. Зокрема, це транспорт, сфера культури та сектор спорту. Ці галузі зазнали суттєвого скорочення притоку клієнтів через карантинні обмеження.

  • Також уряд оголосив, що за ці кошти можна буде придбати книги. Таким чином держава підтримає вітчизняне книговидавництво на мільйони гривень, а бюджетні гроші будуть інвестовані у знання дітей та дорослих.

  • Крім того, за ініціативи Президента України повністю вакциновані громадяни у віці 60 і більше років зможуть уже з січня витратити 1 тис. грн на соціальні потреби, зокрема на купівлю ліків.

  • Усі галузі економіки важливі, оскільки це робочі місця та сплачені податки. Сфера культури, сектор спорту і транспорт – це галузі, у яких зайняті сотні тисяч українців. У цих людей має бути робота, яка дозволяє їм жити. Кожна тисяча, яку вкладає держава, призведе ще до додаткового прибутку бізнесів.

  • Очікується, що участь у цій програмі зможуть взяти приблизно 6 тисяч суб’єктів бізнесу по всій Україні.

 

Як працюватиме програма:

 

  • Програма стартує з 19 грудня і триватиме до кінця наступного року. Володимир Зеленський уже підписав закон про внесення змін до держбюджету на 2021 рік, який передбачає виділення 8 млрд грн на виплати вакцинованим українцям у рамках програми «єПідтримка». Загалом, держава накопичить стільки грошей, скільки необхідно, щоб забезпечити виконання всієї програми.

  • Кількість повністю вакцинованих  українців постійно зростає, тому зараз неможливо передбачити фінальну суму. Але ресурс у держави є. Цю допомогу гарантовано отримають усі, хто вже має 2 щеплення.

  • Отриману 1000 гривень можна буде витратити на внутрішній транспорт (залізниця, авіасполучення) або на придбання квитків у кіно, театр, на концерти, виставки, у музеї, абонементи у фітнес-центр чи спортзал, на книги, ліки.

  • Наша команда продовжує розглядати пропозиції про збільшення переліку напрямків, на які можна витратити гроші, щоб максимально розширити коло тих, хто отримає таку підтримку від держави. 

 

Виплата не буде оподатковуватися і жодним чином не вплинуть на розрахунок субсидії.

 

Виплати будуть проходити через «Дію». 1000 грн зможуть отримати:

 

  • усі повнолітні громадяни, які пройшли повний курс вакцинації та отримали «зелений» COVID-сертифікат у додатку «Дія»; 

  • на віртуальну спеціальну карту «єПідтримка» банку-партнера (перелік ще буде розширюватися, на сьогодні це 4 банки: Монобанк, Альфа-банк, А-банк, Укргазбанк);

  • карту можна відкрити онлайн або звернувшись безпосередньо до відділення банку;

  • картки видаються безкоштовно й без жодної плати за обслуговування;

  • згенеровані картки можна буде використовувати, як звичайні платіжні картки, але лише у бізнесів із вищезазначеного переліку;

  • очікується, що кошти зараховуватимуться на віртуальну картку протягом двох днів;

  • зняти гроші з картки або перевести з картки на картку буде неможливо;

  • тисячу гривень можна буде витратити протягом чотирьох місяців після одержання (не після вакцинації). Якщо гроші не будуть витрачені, рахунок закриють; 

  • детальну інструкцію, як оформити отримання 1000 грн, можна подивитися тут – https://youtu.be/5TblA1j4VF0

 

 

НАЙПОШИРЕНІШІ ПИТАННЯ ПРО ІНІЦІАТИВУ ПРЕЗИДЕНТА ЩОДО ВИПЛАТ ВАКЦИНОВАНИМ:

 

1. Яким чином 1000 грн отримуватимуть ті громадяни України, які наразі не мають додатка ДіЯ?

 

Програма реалізовуватиметься в декілька етапів. Одразу від початку програми (1 етап) отримання коштів відбуватиметься через додаток ДіЯ. Це найшвидший і найпростіший спосіб.

 

100 Офлайн пунктів підтримки Дії надаватимуть практичну допомогу.

 

На другому етапі, а це – 3-й квартал 2022 року, буде запропоновано альтернативний механізм нарахування, над яким зараз працюють.

 

2. Чи зможуть отримати ті, хто отримав дві дози до 19 грудня, а ті, хто після?

 

Виплати отримають усі громадяни України, які мають повний курс вакцинації, незалежно від того, коли вони робили такі щеплення.

 

3. Чи буде якийсь часовий ліміт на те, щоб витратити цю 1000 грн?

 

Громадянин може скористатися нарахованою сумою протягом 4 місяців після дня надходження коштів. У разі невикористання сума буде повернена державі.

 

Програма бонусних нарахувань розпочнеться з 19 грудня і триватиме впродовж наступного року.

 

4. Люди з підробленими сертифікатами теж отримають 1 тисячу гривень від держави?

 

В Україні тільки за минулий тиждень правоохоронці відкрили 172 кримінальні провадження за фактами підробки COVID-документів. Кількість підроблених сертифікатів зараз значно зменшилася, правоохоронці продовжують боротьбу з цим ганебним явищем.

 

5. У який спосіб буде обрано українців, які отримають кошти з урахуванням того, що суми, зазначеної Президентом, не вистачає на всіх вакцинованих та збільшення кількості вакцинованих обома дозами? 

 

Держава накопичить стільки грошей, скільки необхідно, щоб забезпечити виконання всієї програми. Кількість людей, які вже вакцинувалися двома дозами, постійно збільшується, – тому зараз неможливо передбачити фінальну суму. Але ресурс у держави є. Цю допомогу отримають всі, хто повністю вакцинований.

 

6. Який повний перелік послуг, на які можна буде витратити 1000?

 

Головна ідея програми – не тільки заохотити вакцинуватися, а й підтримати бізнес, який найбільше постраждав від пандемії. За цим принципом відбиратимуться послуги, на які можна витратити допомогу.

 

Перелік послуг ще формується. Планується, що витратити кошти буде можна на: придбання залізничних та авіаквитків на внутрішні рейси, абонементи до спортзалів чи фітнес-клубів, відвідати кінотеатр, театр, музей чи виставковий центр, купити книги тощо. Крім того, наші громадяни у віці 60+ зможуть уже з січня витратити 1 тис. грн на соціальні потреби, зокрема на придбання ліків.

 

Наразі тривають перемовини з національними авіакомпаніями, які попередньо погодилися конкурувати за пасажирів з Укрзалізницею. Задля цього вони мають адаптувати ціни на квитки та розробити механізм їхнього придбання.

 

7. Чи буде можливість отримати кошти у тих осіб, які не бажатимуть скористатись жодним із запропонованих товарів чи послуг? 

У який спосіб зможуть отримати кошти українці, за місцем проживання яких не буде можливості отримати товари чи послуги за пропонованим переліком? 

 

Перелік послуг буде вичерпним. Програма покликана спрямувати гроші на цільову підтримку галузей, для яких коронакриза стала особливо складним часом. Головне – це саме програма підтримки сфер транспорту, культури та спорту.

 

8. Чи можна розрахуватись за рахунок допомоги за послугу, якщо вона коштує більше 1000 грн, наприклад, додавши власні кошти з іншого рахунку?

 

Поки що розрахуватися можна тільки за послугу, вартістю до 1000 грн включно.

 

ВИСНОВКИ:

 

  • Завдяки президенту Володимиру Зеленському держава вперше за всі роки незалежності реалізовує програми прямої грошової допомоги українцям під час кризи. Такі програми могла би робити будь-яка влада у часи попередніх криз (1998 рік, 2008 рік, 2014-2015 роки), оскільки гроші в держави для цього були й тоді. Але здійснює лише наша влада.

 

  • Наші опоненти, навіть не розібравшись у деталях програми, почали активно критикувати її. Нас звинувачували в тому, що громадяни в сільській місцевості не зможуть скористатися виділеною тисячею, а люди поважного віку не ходять на йогу и пілатес. Водночас наша команда робить усе задля того, щоби всі українці скористалося програмою «єПідтримка», а певні сфери економіки отримали потужну державну підтримку на мільярди гривень.

 

  • Виділені гроші можна буде витратити на авіа- чи залізничний квиток, на похід у кіно, театр, на концерти, виставки, у музеї, абонементи у фітнес-центр чи спортзал. Нещодавно ми розширили перелік, додавши до цієї програми можливість придбати книжки. Тепер же громадяни, яким 60 і більше років, зможуть на виділену тисячу купити й необхідні ліки. Це надзвичайно важливо для людей поважного віку, які значну частину своїх доходів витрачають саме на медичні препарати. Таки чином ми максимально охоплюємо наших громадян цією програмою і територіально, і за віком.

 

  • Наразі триває робота над програмою й надалі можливе ще більше розширення переліку товарів і послуг, на які українці зможуть витратити кошти. Також продовжується розширення списку банків-партнерів, залучених до програми «єПідтримка».

 

  • Конкретно ця програма допомоги одночасно робить дві речі. Перша – спонукає українців все ж вакцинуватися. А друге – дозволяє спрямувати гроші на цільову й контрольовану підтримку галузей, для яких коронакриза стала особливо складним часом. Це саме програма підтримки сфери транспорту, сфери культури та спорту.

 

  • Зазвичай у країнах Європи такі програми підтримки особливо постраждалих галузей економіки – транспорт, сфера культури, сектор спорту – здійснюють на муніципальному рівні. Але в Україні і місцеві громади не настільки забезпечені, і часто не вистачає ініціативи саме на місцевому рівні. Навіть у найбагатших містах на кшталт Києва немає помітних програм підтримки людей та бізнесу на час карантинних обмежень. Тому у нас відповідну програму ініціює держава – щоб галузі, які зазнали втрати клієнтів через коронакризу, змогли повернутися до нормальної діяльності.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь