Турбота про птахів взимку

Дата: 15.02.2022 15:20
Кількість переглядів: 2305

Фото без опису

                          Турбота про птахів взимку

Зима – важка пора для птахів. У зимовий період птахи потерпають не стільки від холоду, а від того, що не вистачає їжі. Особливо важко птахам в ті часи, коли ожеледиця і сильні снігопади, коли земля, а також гілки дерев покриті кригою і снігом.

Маленькі беззахисні створіння, які в теплу пору року радували нас веселими співами і приносили велику користь зеленим насадженням, знешкоджуючи комах, зараз потерпають від холоду, але, насамперед, від голоду, не в змозі відшукати собі під снігом навіть найменшої поживи.

Зима – традиційна пора для підгодівлі птахів, адже саме в цей час природні запаси корму починають зменшуватися. З настанням холодів частина комах гине, частина впадає в зимову сплячку, а тому птахи поступово переходять на поїдання урожаю насіння й плодів. Більшість птахів не заготовляють собі їжу на зиму і шукають її практично скрізь, де це можливо. На зміну комах приходять ягоди та насіння. Але запаси їжі дуже швидко закінчуються, і вони часто не можуть прогодувати зимуючих птахів.

Допомогти птахам дуже просто, для цього потрібно їх підгодовувати, а в іншому вони самі здатні про себе подбати. Людська участь у долі птахів просто життєво необхідно для них. Найбільш традиційним способом підгодівлі зимуючих птахів є організація годівниць. 

Підгодовування птахів – це непроста справа, і не можна бездумно віддавати їм залишки людської їжі. Це їм може тільки зашкодити.

Справа в тому, що птахам категорично протипоказана солона їжа і та, що містить будь-які приправи до неї. Для підгодівлі чудово підходить звичайний білий хліб в будь-якому його стані: сухарики, крихти, грудочки. Крім того, улюбленими ласощами для пташок є різне необроблене насіння: соняшникове, гарбузове, з динь та огірків, пшениця, овес, просо. Підходить насіння або крупа без додаткових спеціальних обробок придбані в продовольчих відділеннях магазинів або спеціалізованих магазинах для тварин.

Годівничку можна повісити за вікно або на балкон. Якщо є можливість, то непогано кілька годівниць розмістити в зелених зонах населеного пункту. Добре, коли це заняття стане доброю традицією в сім’ях і прищепить дітям почуття відповідальності та навчить їх піклуватися про оточуючих. Підгодівля птахів у поєднанні з прогулянкою буде дуже корисною для здоров’я самих же дітей.

Зима – важке випробування для всіх пернатих, тож погодуймо птахів взимку. Допоможи їм, і вони стануть тобі у пригоді, сторицею віддячать своєю невтомною працею та піснями.

 

За інформацією Департаменту природних ресурсів та екології ОДА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь