Які ЗНО потрібні для вступу до вишів у 2022 році: головне для абітурієнтів

Дата: 17.02.2022 11:57
Кількість переглядів: 161

Фото без опису

Реєстрація на ЗНО-2022 почалась 1 лютого й триватиме до 9 березня. Учасникам варто уважно підійти до обрання переліку предметів, з яких вони проходитимуть тестування.

Обов'язкових формально немає, але є один, що його вимагатимуть для вступу виші на будь-яку спеціальность. Другі й треті залежатимуть від спеціальності, наукового ступеня чи вибору самого вишу, – йдеться в повідомленні на офіційному сайті в Міністерстві освіти і науки.

(Не) обов'язкові предмети

Формально обов'язкових ЗНО для вступу до вишу цьогоріч немає. Однак українська мова й література або окремо українська мова є першим предметом для прийому будь-яку спеціальність.

"Успішно склавши ЗНО з української мови й літератури, учасники зможуть вступати на будь-яку омріяну спеціальність", – зазначили в МОН.

І пояснили, що таким чином учасники тестування отримають і результат тестування з мови й літератури, але й додатково – результат ЗНО з української мови. Тобто ЗНО одне, а оцінки можна здобути дві: з української мови та літератури та окремо з мови.

Однак це можливо лише в такому варіанті. Результат ЗНО саме з української мови не можна буде використати й як результат тестування з української мови й літератури.

Далі – на вибір

Загалом, щоб вступити до вишу, потрібно буде здати ЗНО з двох-трьох предметів (замість одного з них може бути творчий конкурс). Другий та інші конкурсні предмети будуть відрізнятися залежно від спеціальності. Наприклад, абітурієнтам, які захочуть здобути ступінь бакалавра з філології, потрібні будуть результати ЗНО з:

- української мови й літератури;

- іноземної мови;

- історії України або математики, або біології, або географії, або фізики, або хімії – на вибір.

А якщо абітурієнт захоче навчатися дизайну (за спеціалізаціями "Графічний дизайн", "Дизайн одягу (взуття)", "Дизайн середовища", "Промисловий дизайн"), йому потрібно буде:

- надати результати ЗНО з української мови й літератури;

- надати ЗНО з математики;

- пройти творчий конкурс у виші.

Для тих, хто вступатиме до вишу вже як молодший спеціаліст, фаховий молодший бакалавр чи молодший бакалавр, необхідно буде отримати результати ЗНО з двох предметів та скласти фахове випробування (іспит).

Першим предметом також є українська мова або українська мова й література. Другий залежатиме від самого закладу. Якщо мова йде про навчання на бюджеті, виш може обирати між математикою та історією України. А абітурєнтам, які вступають на контракт, заклади можуть запропонувати обрати предмет із власного переліку.

У МОН також зауважили, що абітурієнти можуть використовувати для вступу результати ЗНО не лише 2022 року, а й 2019-го та 2020-го.

Усі деталі про конкурсні предмети, результати з яких потрібні для вступу на ту чи іншу спеціальність на здобуття різних наукових ступенів, є в додатку 4 до Умов прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2022 році.

Докладна інформація щодо складання ЗНО оприлюднена на сайті Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) в розділі "Підготовка. ЗНО-2022". Для тренування можна використовувати тести минулих років, розміщені в розділі "Підготовка. Тести минулих років" та ознайомитися з Путівником учасника ЗНО.

https://shkola.obozrevatel.com/ukr/news/yaki-zno-potribni-dlya-vstupu-do-vishiv-u-2022-rotsi-spisok-vid-mon.htm?_gl=1*pyt4xg*_ga*OTU4NjI5NTQ5LjE2MzQ3MzQ3OTE.*_ga_JBX3X27G7H*MTY0NDQwOTk3MC40Mi4xLjE2NDQ0MTE0NjguMA..&_ga=2.155807483.1525386281.1644311498-958629549.1634734791


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь