Запитання – відповіді

Дата: 17.02.2022 13:44
Кількість переглядів: 166

Чи можу я у разі переривання трудового стажу, аби забезпечити право на пенсію у майбутньому, самостійно сплатити внески у Пенсійний фонд?

?? Громадяни, які у певні періоди не належали до категорії застрахованих осіб, тобто з якихось причин офіційно не працювали, мають право укласти договір про одноразову сплату у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (за попере?дні періоди) або договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування (на майбутній період), щоб у майбутньому мати можливість отримувати пенсійні виплати. Такий договір можна укласти не менше ніж на рік.

?? Питання та умови укладання договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування врегульовані статтею 10 Закону України від 08.07.2010 № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та Інструкцією про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 № 449.

?? Заяву та необхідні документи подають у податковий орган за місцем проживання. З особою, яка подала заяву, після перевірки викладених у ній відомостей у строк не пізніше ніж 30 календарних днів із дня отримання заяви укладається договір за вибраним видом.

?? Договір про добровільну участь набирає чинності з дня його підписання.

?? Громадяни самостійно для себе визначають період, за який мають можливість укласти договір про добровільну участь та сплатити страхові внески. Водночас, місячний розмір страхових внесків не може бути меншим за мінімальний страховий внесок (на сьогодні 1430,00 грн) та розраховується виходячи з мінімальної заробітної плати, наявної на день укладання договору (з 01.01.2022 мінімальна заробітна плата становить 6500,00 грн). Для договорів про одноразову сплату за попередні періоди сума буде вдвічі більшою (мінімальний страховий внесок на місяць, помножений на коефіцієнт 2). Одноразова сплата єдиного внеску здійснюється однією сумою за весь період.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь