ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ УКРАЇНИ ІФОРМУЄ!!!

Дата: 18.02.2022 10:01
Кількість переглядів: 177

   Профілактика виробничого травматизму під час       виконання весняно-польових робіт

З початком весняно - польових робіт суттєво зростають обсяги та інтенсивність виробничого процесу.  У цей час пожвавлюються й інші роботи в агропромисловому виробництві. Це збільшує ризик виробничого травматизму, особливо при недотриманні правил техніки безпеки та охорони праці й внаслідок неналежної організації робіт. Згідно із Законом України «Про охорону праці» роботодавець зобов’язаний створити на робочих місцях у кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до вимог нормативно-правових актів, а також забезпечити додержання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці.

Виконання роботи і безпека праці залежить від навиків та вмінь самих працівників, з цією метою роботодавець має забезпечити для них проходження навчань, інструктажів та перевірки знань з питань охорони праці.

Посадові особи та інші працівники, зайняті на роботах, внесених до Переліку робіт з підвищеною небезпекою, повинні пройти спеціальне навчання та перевірку знань відповідно до вимог нормативно-правових актів з охорони праці.

Не допускаються до роботи працівники, у тому числі посадові особи, які не пройшли навчання, інструктаж і перевірку знань з питань охорони праці.

Також необхідно забезпечити та організувати на підприємствах проведення попереднього і періодичного медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах зі шкідливими чи небезпечними умовами праці. На таких роботах, а також роботах, пов'язаних із забрудненням або несприятливими метеорологічними умовами, працівникам видаються безоплатно за встановленими нормами спеціальний одяг, спеціальне взуття та інші засоби індивідуального захисту, а також мийні та знешкоджувальні засоби відповідно до наказу Міністерства соціальної політики України від 29.11.2018 №1804, яким затверджено мінімальні вимоги безпеки і охорони здоров’я при використанні працівниками засобів індивідуального захисту на робочому місці.

Усім юридичним та фізичним особам, які провадять діяльність у сільському господарстві й відповідно до законодавства використовують найману працю, необхідно дотримуватись Правил охорони праці у сільськогосподарському виробництві (далі – Правила), затверджених наказом Міністерства соціальної політики України від 29.08.2018 №1240.

Вимоги Правил є обов'язковими для виконання роботодавцями та працівниками під час виробництва сільськогосподарської продукції.

Під час безпосереднього проведення весняно-польових робіт на підприємствах сфери АПК має належним чином експлуатуватися техніка.

Особливої уваги суб’єкти господарювання мають приділяти роботам, пов’язаним із підготовкою мінеральних добрив до їх внесення у ґрунт. Такі роботи необхідно здійснювати за допомогою механізмів, оснащених пристроями для зниження пилоутворення. Працівники повинні використовувати відповідний спецодяг, спецвзуття та засоби індивідуального захисту органів дихання й зору. Не дозволяється готувати розчини пестицидів безпосередньо в полі без засобів механізації.

Транспортування, зберігання та застосування пестицидів потрібно здійснювати з дотриманням вимог Закону України «Про пестициди і агрохімікати» та інших нормативно-правових актів у частині безпечного здійснення робіт із транспортування, зберігання та застосування пестицидів.

Рекомендуємо роботодавцям, керівникам сільськогосподарських підприємств, головам фермерських господарств, інженерам з охорони праці напередодні весняно-польових робіт посилити профілактичну роботу із запобігання виробничому травматизму.

Фонд соціального страхування України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь