Зеленський звернувся до українців

Дата: 22.02.2022 10:51
Кількість переглядів: 152

Фото без опису

Президент Володимир Зеленський у ніч проти 22 лютого оприлюднив термінове звернення. Приводом до нього стало рішення Володимира Путіна визнати правосуб'єктність так званих Донецької та Луганської "народних республік".

За словами Зеленського, Україна "однозначно кваліфікує останні дії РФ як порушення суверенітету і територіальної цілісності нашої держави" та покладає всю відповідальність за наслідки на політичне керівництво Росії.

"Визнання незалежності окупованих районів Донецької та Луганської областей може означати односторонній вихід Росії з Мінських домовленостей та ігнорування рішень у межах "Нормандського формату", — зазначив президент.

Він додав, що на тлі загострення безпекової ситуації Київ ініціював низку зустрічей — зокрема зустріч сторін Будапештського меморандуму, екстрене засідання Ради Безпеки ООН, спецзасідання ОБСЄ та екстрене скликання саміту в "Нормандському форматі".

Крім того, Зеленський обговорив ситуацію з президентом Франції Еммануелем Макроном, канцлером Німеччини Олафом Шольцом, президентом США Джо Байденом, прем'єр-міністром Британії Борисом Джонсоном, президентом Європейської ради Шарлем Мішелем, а також планує говорити з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом.

"Дуже важливо побачити, хто наш справжній друг і партнер, а хто продовжить лякати Росію словами. Ми віддані політико-дипломатичному врегулюванню і не піддаємося на будь-які провокації. Наші кордони надійно захищені, створено систему територіальної оборони. Наші партнери нас підтримують", — сказав Зеленський.

Президент нагадав, що, відповідно до статті 51 Статуту ООН, Україна залишає за собою право на індивідуальну та колективну самооборону. Він зауважив, що Київ розрізняє провокації та наступ військ агресора, і в разі зміни ситуації обов'язково про це повідомить — але "зараз немає жодних причин для хаотичних дій".

"Ми на своїй землі. Ми нічого і нікого не боїмося. Ми нічого і нікому не винні. І ми нічого і нікому не віддамо. І ми в цьому впевнені. Бо зараз не лютий 2014 року, а лютий 2022-го. Інша країна. Інша армія. Одна мета — це мир. Мир в Україні", — підсумував Зеленський.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь