Дотримуйтеся заходів профілактики харчових отруєнь

Дата: 01.03.2022 15:31
Кількість переглядів: 242

 

 

З метою профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь при приготуванні їжі для тимчасово переміщених осіб, які розміщуються в навчальних та дошкільних закладах, санаторіях, та яких прихистили в своїх домівках мешканці, Дрогобицьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області рекомендує дотримуватись правил  безпечного харчування, а саме.

1. Підтримуйте чистоту:

- мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;

- мийте руки після відвідування туалету;

- вимийте і продезинфікуйте всі поверхні і кухонне приладдя, що викорис-товується для приготування їжі;

- захищайте продукти від комах, гризунів та інших тварин.

2. Відокремлюйте сиру їжу від готової:

- зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сири-ми і готовими продуктами.

3. Ретельно готуйте їжу:

- ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особ-ливо консервовані, безпосередньо перед вживанням;

- доводьте страви до кипіння, щоб переконатися, що вони готувалися при 100°С;

- ретельно підігрівайте приготовану їжу.

4. Зберігайте їжу при безпечній температурі:

- продукти, що швидко псуються, зберігати лише в холодильнику, обов’яз-ково дотримуватись термінів їх зберігання;

- зберігати продукти харчування тільки у спосіб та при дотриманні темпера-турних режимів, зазначених на упаковці та у встановлений виробником термін.

5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:

- для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізо-ваних джерел водопостачання, кип’ячену або бутильовану питну воду;

- обирайте свіжі і незіпсовані продукти;

- ретельно мийте овочі і фрукти, особливо, якщо вживатимете їх свіжими;

- не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.

6. При відсутності умов для миття посуду – використовувати одноразовий.

Харчування - це найважливіший соціальний фактор, що визначає здоров'я населення. Однак, продукти харчування при певних умовах, а особливо у теперішній час, можуть стати причиною різних кишкових інфекцій і харчових отруєнь. Щоб їжа була безпечною, вона повинна відповідати діючим санітарним правилам та нормам.

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи, а хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від решти колективу.

Треба пам’ятати, що тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями!!!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь