Громадський бюджет

Дата: 03.12.2020 15:17
Кількість переглядів: 1157

                         Фото без опису

     Бюджет участі (громадський бюджет, бюджет міських ініціатив) - це частина коштів міського бюджету, щодо якої мешканці міста самостійно обирають на що їх витрачати шляхом голосування, результати якого мають пряму дію, незалежно від волі чиновників та депутатів.

«Громадський бюджет – це можливість поліпшити територію свого села»

    – Що таке “Громадський бюджет” і чому, на вашу думку, у ньому варто взяти участь жителям Медведівської громади?
    Громадський бюджет – це частина бюджету громади, в розподілі якої може взяти участь кожен житель через створення проекту та/або голосування за нього. Чому громадський бюджет є важливим? Це можливість змінити свою територію на краще. Кожен вирішує сам, на що саме йдуть виділені кошти через голосування за проекти. Вже наступного року ми разом зможемо побачити, як ідеї жителів Медведівської громади втілюються в життя. Я – людина результату, і коли бачу, що ця лавочка встановлена в результаті реалізації мого проекту, то пишаюсь цим. Я хочу, щоб кожен спробував реалізувати свій проект, свою ідею і відчув цю гордість за себе і за свою громаду. Беріть участь в громадському бюджеті і разом будемо втілювати ідеї.
     – Коли відбудеться старт проекту у Медведівської громаді і скільки коштів наша ОТГ планує спрямувати на ідеї жителів в межах “Громадського бюджету”?
     – Інформаційну кампанію вже розпочато. Подати проект можна буде з 15.12.20. по 15.04.21. Голосування за проекти буде відбуватись з 01.05.21 – 01.06.21. Переможців буде оголошено 01.06.21. Реалізація проектів відбудеться у 2021 році. На це з бюджету Медведівської громади згідно Положення про громадський бюджет буде передбачено 100 000 грн. За умовами максимальна сума на реалізацію одного проекту – 20 000 грн. Але це не означає, що виграє 5 проектів по 20 тисяч. Це може бути 20 проектів по 5 тисяч, або 100 по 1. Тут все залежатиме від ідей, які запропонують наші жителі.
     – Хто може подати свій проект для участі і що це можуть бути за проекти?
    – Автором проекту для участі у Громадському бюджеті може бути будь-який житель громади. Вік автора – старше 14 років. Проекти можуть охоплювати різні сфери: це культура та туризм, велоінфраструктура, енергозбереження, навколишнє середовище, безпека, освіта, спорт, охорона здоров`я, соціальний захист. Проекти повинні входити в компетенції громади і бути загальнодоступними. Наприклад, проекти, які реалізовані в інших громадах – це встановлення дитячих майданчиків, облаштування місць для зустрічі мешканців, тренажерів під відкритим небом, парк троянд, майданчик для заняття фізикою, облаштування місця для збору сміття та інші.
     – Подання свого проекту громадського бюджету передбачає написання конкурсної заявки з орієнтовним бюджетом. Не всі це вміють робити. Чи зможуть жителі, які матимуть бажання подати свій проект, отримати інформаційну та консультативну підтримку?
    – Не треба лякатись, не такий вовк страшний, як про нього говорять. Заявка спрощена і ми, спеціалісти “Агенції розвитку” Медведівської громади, яка є куратором проекту “Громадський бюджет” у нашій громаді, готові прийти на допомогу з написання заявки.
    У січні-квітні місяці заплановано 6 зустрічей з мешканцями, на яких експерти будуть надавати допомогу в написанні заявки (графік зустрічей буде попередньо оприлюднено). Також можна звернутись напряму до “Агенції розвитку” і ми допоможемо написати заявку. Щодо бюджету до заявки, так там є такий пункт, але це орієнтовна сума, і перед тим, як буде відбуватись голосування за проект, вони пройдуть аналіз фахівців і зазнають уточнення.
     – У який спосіб і ким обиратимуться проекти-переможці, які будуть реалізовані? Чи є у вас поради щодо проектів, які мають більше шансів на виграш?
    – Переможуть ті проекти, які наберуть більшу кількість голосів. Проголосувати зможе кожен мешканець громади в пунктах для голосування (голосування триватиме з  01.05.21 – 01.06.21.). Виграє той проект, який буде найважливішим для мешканців. Як показує практика, виграють проекти найактивніших авторів, бо, за великим рахунком, автор просуває проект, автор агітує, щоб проголосували.
  Усю інформацію щодо «Громадського бюджету» у Медведівської громаді можна отримати за тел.0634564778.


Коментарі:

Анонім
2020-12-12 18:34:20

Дуже цікаво.

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь