Пам’ятайте при роботі на присадибній ділянці

Дата: 18.02.2022 10:12
Кількість переглядів: 193

Фото без опису

Наближається час початку весняних робіт на присадибних ділянках, в тому числі із застосуванням пестицидів, тому бажано нагадати про основні моменти при використанні пестицидів у населених пунктах:

  1. Обробіток індивідуальних садів і городів в межах населеного пункту

дозволяється пестицидами, дозволеними для роздрібного продажу населенню «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» і доповненнями до нього.

  1. Купувати пестициди слід тільки в спеціалізованих магазинах, де є всі

необхідні дозвільні документи. Препарати повинні бути фасованими та герметично запакованими. Заборонено фасування пестицидів та агрохімікатів безпосередньо в точці продажу.

  1. Застосування пестицидів для захисту зелених насаджень в межах

населеного пункту дозволяється тільки з 22:00 до 07:00 за допомогою ранцевого обприскувача при швидкості вітру до 4 м/с та за умови попередження власників сусідніх домоволодінь про час, місце, строк обприскування.

  1. Обробітки проводять в засобах індивідуального захисту: респіратори

або марлеві пов’язки, гумові рукавиці, чоботи, герметичні окуляри;

  1. Забороняється залишати пестициди та отруєні принади без охорони в

місцях застосування.

  1. У масштабі населеного пункту забороняється повсюдна, одночасна

обробка рослин однотипним препаратом, яка може обумовити масове надходження в атмосферне повітря населених пунктів аерозолю та парів токсиканта.

Також варто звернути увагу на те, що питання застосування громадянами пестицидів на присадибних ділянках та відповідно заподіяння шкоди сусідам регулюється Земельним кодексом України. Порушення  вимог чинного законодавства тягне за собою  дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність.

Слід пам’ятати, що всі препарати (пестициди) в різній мірі отруйні для людини і навколишнього середовища: по-перше, під час самої обробки, по-друге - через залишкові кількості в плодах і ягодах. З усіх хімічних речовин, які надходять в організм людини з повітрям, водою, їжею, найбільш небезпечними вважаються пестициди. Стійкі пестициди здатні накопичуватися в жировій тканині людей і тварин, негативно впливаючи на нервову і серцево-судинну системи.

Сучасні пестициди — це складні композиції різних хімічних речовин, складовою їх частиною є діюча речовина - активний інгредієнт, який пригнічує хвороби або шкідників. Крім того, до їх складу додають емульгатори, поверхнево-активні речовини, барвники та інші. Садівники, купуючи той чи інший пестицид, повинні знати, що багато препаратів мають однакову діючу речовину, але при цьому називаються по-різному. Їх випускають різні виробники. Ці аналоги мають назву «дженерики» (наприклад, у препарату «Арріво» є аналоги «Цимбуш», «Шерпа»).

При приготуванні робочого розчину садівникам  слід керуватись інструкцією, що вказана на пакуванні. Робочий розчин готується безпосередньо перед застосуванням, суворо дотримуючись норми витрати. Зараз пестициди випускають дрібним фасуванням в ампулах або пакетах - це полегшує розрахунок дози для обробки. Щоб уникнути звикання шкідника до певних пестицидів слід застосовувати чергування асортименту препаратів. Також слід враховувати, що при тривалому зберіганні,  та під впливом низьких температур (особливо рідини) отрутохімікати втрачають свою ефективність. Не рекомендовано і  змішування більше трьох компонентів в баковій суміші – це знижує їх дію. При обприскуванні витримуйте період часу після останньої обробки і до збору врожаю (необхідні терміни вказані в інструкції).  Не бажано купувати отрутохімікати про запас: після закінчення терміну придатності використовувати їх заборонено.

Робочий одяг після проведення обробітку слід замочити в мильно-содовому розчині на 6–10 годин, після чого 2–3 рази випрати його в такому самому, але теплому, розчині. Рукавички та взуття промити проточною водою за допомогою мийних засобів; не використовувати для інших потреб ємності та інвентар, за допомогою яких готували та застосовували робочий розчин.

Нешкідливим та дієвим методом попередження розвитку хвороб і шкідників на присадибних ділянках залишаються агротехнічний метод: знищення бур'янів, заорювання опалого листя, ловчі пояси на стовбурах дерев, правильна обрізка, своєчасне видалення пошкоджених частин рослин.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь