Дотримуйтеся заходів профілактики харчових отруєнь
З метою профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь при приготуванні їжі для тимчасово переміщених осіб, які розміщуються в навчальних та дошкільних закладах, санаторіях, та яких прихистили в своїх домівках мешканці, Дрогобицьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області рекомендує дотримуватись правил безпечного харчування, а саме.
1. Підтримуйте чистоту:
- мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
- мийте руки після відвідування туалету;
- вимийте і продезинфікуйте всі поверхні і кухонне приладдя, що викорис-товується для приготування їжі;
- захищайте продукти від комах, гризунів та інших тварин.
2. Відокремлюйте сиру їжу від готової:
- зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сири-ми і готовими продуктами.
3. Ретельно готуйте їжу:
- ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особ-ливо консервовані, безпосередньо перед вживанням;
- доводьте страви до кипіння, щоб переконатися, що вони готувалися при 100°С;
- ретельно підігрівайте приготовану їжу.
4. Зберігайте їжу при безпечній температурі:
- продукти, що швидко псуються, зберігати лише в холодильнику, обов’яз-ково дотримуватись термінів їх зберігання;
- зберігати продукти харчування тільки у спосіб та при дотриманні темпера-турних режимів, зазначених на упаковці та у встановлений виробником термін.
5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:
- для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізо-ваних джерел водопостачання, кип’ячену або бутильовану питну воду;
- обирайте свіжі і незіпсовані продукти;
- ретельно мийте овочі і фрукти, особливо, якщо вживатимете їх свіжими;
- не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.
6. При відсутності умов для миття посуду – використовувати одноразовий.
Харчування - це найважливіший соціальний фактор, що визначає здоров'я населення. Однак, продукти харчування при певних умовах, а особливо у теперішній час, можуть стати причиною різних кишкових інфекцій і харчових отруєнь. Щоб їжа була безпечною, вона повинна відповідати діючим санітарним правилам та нормам.
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи, а хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від решти колективу.
Треба пам’ятати, що тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями!!!