Дотримуйтеся заходів профілактики харчових отруєнь

Дата: 01.03.2022 15:31
Кількість переглядів: 379

 

 

З метою профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь при приготуванні їжі для тимчасово переміщених осіб, які розміщуються в навчальних та дошкільних закладах, санаторіях, та яких прихистили в своїх домівках мешканці, Дрогобицьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області рекомендує дотримуватись правил  безпечного харчування, а саме.

1. Підтримуйте чистоту:

- мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;

- мийте руки після відвідування туалету;

- вимийте і продезинфікуйте всі поверхні і кухонне приладдя, що викорис-товується для приготування їжі;

- захищайте продукти від комах, гризунів та інших тварин.

2. Відокремлюйте сиру їжу від готової:

- зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сири-ми і готовими продуктами.

3. Ретельно готуйте їжу:

- ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особ-ливо консервовані, безпосередньо перед вживанням;

- доводьте страви до кипіння, щоб переконатися, що вони готувалися при 100°С;

- ретельно підігрівайте приготовану їжу.

4. Зберігайте їжу при безпечній температурі:

- продукти, що швидко псуються, зберігати лише в холодильнику, обов’яз-ково дотримуватись термінів їх зберігання;

- зберігати продукти харчування тільки у спосіб та при дотриманні темпера-турних режимів, зазначених на упаковці та у встановлений виробником термін.

5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:

- для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізо-ваних джерел водопостачання, кип’ячену або бутильовану питну воду;

- обирайте свіжі і незіпсовані продукти;

- ретельно мийте овочі і фрукти, особливо, якщо вживатимете їх свіжими;

- не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.

6. При відсутності умов для миття посуду – використовувати одноразовий.

Харчування - це найважливіший соціальний фактор, що визначає здоров'я населення. Однак, продукти харчування при певних умовах, а особливо у теперішній час, можуть стати причиною різних кишкових інфекцій і харчових отруєнь. Щоб їжа була безпечною, вона повинна відповідати діючим санітарним правилам та нормам.

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи, а хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від решти колективу.

Треба пам’ятати, що тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями!!!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь