Дії населення при виникненні хімічної небезпеки: що потрібно знати, пам’ятати та вміти!

Дата: 13.03.2022 12:28
Кількість переглядів: 164

Хімічні небезпеки обумовлені наявністю на конкретній території певних виробництв, що використовують токсичні речовини у технологічних процесах; трубопроводів, ємностей, сховищ. А також перевезенням хімічно небезпечних речовин (ХНР).

У разі аварійних ситуацій можливі викиди ХНР в атмосферу в кількостях, що становлять небезпеку для людей, тварин, рослин. Своєчасні дії до моменту, під час і після виникнення аварійних ситуацій можуть суттєво знизити загрози і обсяги ураження людей ХНР. У період ведення бойових дій варто врахувати небезпеку використання супротивником хімічної зброї.

Це потрібно знати:

???? Для більшості територій найімовірнішими можуть бути загрози обмовлені хлором, аміаком та виробничими сполуками.

???? Ознаками отруєння хлором є наступне: різкий біль у грудях, різь в очах, сльозотеча, задишка, сухий кашель, блювання, порушення координації рухів та поява бульбашок на шкірі.

???? Ознаками отруєння аміаком є почастішання серцебиття і пульсу, збудження, можливі судоми, ядуха, різь в очах, сльозотеча, нежить, кашель, почервоніння і свербіж шкіри.

???? У районі Вашого перебування загрозу можуть становити інші НХР

???? Під час аварійних ситуацій, окрім ХНР, внаслідок пожежі, вибуху можливе ураження іншими уражальними чинниками (опіки, травми тощо).

???? Існують засоби захисту від ХНР та алгоритми для зниження ступеню ураження хімічною зброєю.

Це потрібно пам'ятати:

???? Уникайте паніки.

???? Після отримання інформації (по радіо або іншім засобам оповіщення) про викид (розлив) в атмосферу НХР та про небезпеку хімічного зараження, виконуйте заходи:

???? Швидко зберіть необхідні документи, цінності, ліки, продукти, запас питної води та інші необхідні речі у герметичну валізу та підготуйтеся до евакуації.

???? В очікуванні евакуації щільно закрийте вікна, двері, фрамуги, вентиляційні отвори, герметизуйте липкими стрічками, змоченими водою тканиною, папером.

???? Надягніть засоби індивідуального захисту органів дихання (ватно-марлеві пов’язки, змочені водою або краще 2-5% розчинами питної соди (при ураженні хлором), оцтової або лимонної кислоти (при ураженні аміаком).

???? Використайте найпростіші засоби захисту шкіри (одежу), взуття (бажано гумове).

???? За наявності, одягніть захисні окуляри.

???? Попередьте сусідів про початок евакуації. Надайте допомогу дітям, інвалідам та людям похилого віку. Вони підлягають евакуації в першу чергу.

???? В очікуванні інформації у разі ураження аміаком сховайтеся на нижніх поверхах захищеної споруди;

???? У разі ураження хлором підніміться на верхні поверхи будівель;

???? Візьміть підготовлені речі, вимкніть джерела електро-, водо- і газопостачання, залишіть приміщення (квартиру, будинок).

???? Виходьте із зони хімічного зараження в напрямі, перпендикулярному до напрямку вітру та обходьте тунелі, яри, лощини - в низинах може бути висока концентрація НХР.

???? Після виходу із зони хімічного забруднення:

Зніміть верхній одяг, прийміть душ.

Дізнайтеся у місцевих органів державної влади та місцевого самоврядування адреси організацій, що відповідають за надання допомоги потерпілому населенню.

У разі підозри на ураження НХР уникайте будь-яких фізичних навантажень, пийте велику кількість рідини ( чай, молоко, сік, вода) та зверніться до медичного закладу.

???? Надання першої медичної допомоги при отруєнні хлором.

Негайно перемістіть постраждалого із забрудненої зони на свіже повітря, щільно вкрийте, дайте подихати киснем, парами води або аерозолем 0,5% розчину питної соди протягом 15 хвилин. Шкіру, рот, ніс промийте 2 % розчином питної соди або водою з милом. Основним засобом боротьби з хлором є вода, за можливості - тепле молоко з содою. У разі необхідності - зробіть штучне дихання способом «рот в рот». Не дозволяйте потерпілому пересуватися самостійно. Транспортуйте його лише у лежачому положенні.

????Надання першої медичної допомоги при отруєнні аміаком.

Винесіть постраждалого із зони ураження. Шкіру, рот, ніс промийте водою, в очі закапайте по дві-три краплі ЗО % альбуциду, в ніс - оливкове масло.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь