"Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства" від 15.02.2022 N 2040-IX

Дата: 10.05.2022 08:52
Кількість переглядів: 1098

Фото без опису

Закон від 15.02.2022 N 2040-IX "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства".

 

Серед іншого Законом передбачено встановлення особливої гарантії для окремих категорій безробітних, які втратили роботу у зв'язку із змінами в організації виробництва та праці.

Так, згідно із Законом особам, трудовий договір з якими розірвано з ініціативи власника або уповноваженого ним органу у зв'язку із змінами в організації виробництва та праці, у тому числі з ліквідацією, реорганізацією, банкрутством, перепрофілюванням підприємства, установи, організації, скороченням чисельності або штату працівників, яким на день звільнення залишилося не більше ніж півтора року до досягнення пенсійного віку, встановленого ст. 26 Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", за умови їх реєстрації у державній службі зайнятості та відсутності підходящої для них роботи, гарантується право на достроковий вихід на пенсію за віком відповідно до Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", якщо вони мають страховий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі, передбаченому абз. 1 ч. 1 ст. 28 Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Виплата пенсії, призначеної достроково згідно з вищезазначеними положеннями, допомоги на поховання та оплата послуг за їх доставку у період до досягнення особою пенсійного віку, встановленого ст. 26 Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", здійснюються Пенсійним фондом за рахунок коштів, що сплачуються Фондом загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття у порядку, встановленому Фондом загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття та Пенсійним фондом за погодженням із центральними органами виконавчої влади, що забезпечують формування державної політики у сферах соціального захисту населення та зайнятості населення.

Підтвердження страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком, передбаченого Законом "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", здійснюється шляхом обміну інформацією між Фондом загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття та Пенсійним фондом у визначеному ними порядку за погодженням із центральними органами виконавчої влади, що забезпечують формування державної політики у сферах соціального захисту населення та зайнятості населення.

Закон набрав чинності 30 квітня 2022 року, за винятком окремих положень.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь