ПРОФІЛАКТИКА САЛЬМОНЕЛЬОЗУ ТА РОТАВІРУСНОЇ ІНФЕКЦІЇ

Дата: 06.08.2023 17:22
Кількість переглядів: 98

 

     За даними  сайту Державної установи «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України» за результатами щотижневого моніторингу інфекційної захворюваності на гострі кишкові інфекції (ГКІ) з 21 по 27 липня (30-й тиждень 2023 року) в області зареєстровано 46 випадків захворювань на ГКІ.

   Інтенсивний показник на 100 тисяч населення на 48,4% вище, ніж за аналогічний період минулого року, та на 17,9% вище, ніж за попередній тиждень 2023 року.

    Спорадичні випадки сальмонельозу реєструвалися на територіях Смілянської та Червонослобідської територіальних громад, випадки ротавірусної інфекції реєструвалися на території Кам’янської територіальної громади.

   Сальмонельоз – це гостре кишкове інфекційне захворювання, збудником якого є бактерії роду Salmonella, що вражають переважно травну систему людини. Найчастіше сальмонельоз виникає в результаті споживання зараженого м'яса, риби, птиці, яєць, молока. Рідше хвороба передається від людини до людини через брудні руки або предмети побуту. Оскільки бактерії роду Salmonella досить стійкі до дії фізичних і хімічних факторів довкілля, для їх знищення необхідна тривала термічна обробка. Інфікування продуктів харчування відбувається при контакті сирих та готових продуктів, під час їх зберігання та транспортування, при використанні спільного кухонного приладдя.

    Для сальмонельозу характерний тяжкий перебіг, а ризик зараження хворобою досить великий, тому будь-яка людина повинна знати, як виявляється це захворювання і як його уникнути.

    Зараження відбувається аліментарним, водним і побутовим шляхами. У 96-98% випадків інфікування пов'язане зі споживанням забрудненої сальмонелами їжі.

    Основним джерелом інфекції є сільськогосподарські тварини (велика рогата худоба, свині, качки, гуси, кури), гризуни, а також людина.

     Джерелом інфекції можуть бути і люди, хворі на сальмонельоз. Особливу небезпеку вони несуть, якщо працюють на харчових підприємствах, у дитячих дошкільних і лікувальних закладах, пологових будинках, оскільки можуть спричинити епідемічні спалахи сальмонельозу.

     Будь-які кишкові інфекції мають сезонні коливання, тому в теплу пору року найчастіше спостерігаються епідеміологічні спалахи.

     Найбільша небезпека існує у споживанні таких харчових продуктів і страв, які після приготування не піддаються термічній обробці, та, особливо, якщо вони  зберігаються при кімнатній температурі тривалий час.

    Слід пам’ятати, що навіть при інтенсивному розмноженні сальмонел у харчових продуктах, вони не змінюють ні смаку, ні запаху, ні їхнього зовнішнього вигляду.

           Щоб запобігти захворюванню на сальмонельоз, необхідно виконувати певні правила:

- сирі продукти тваринного походження слід відразу після покупки покласти в холодильник і зберігати їх окремо;

- яйця перед вживанням слід ретельно вимити. Чим свіжіше яйце, тим менше

ймовірність розмноження в ньому сальмонел;

- приготовлену теплу страву з сирих яєць (наприклад, соус), необхідно вжити

в їжу в перші дві години після приготування. А якщо холодну страву (майонез), то зберігати його можна в холоді не більше доби;

- розморожувати кури слід в холодильнику. При приготуванні страв із птиці, не торкайтеся до інших продуктів;

- м’ясо і птицю необхідно добре проварювати або прожарювати невеликими шматками;

- страви, до яких додають молоко або яєчний жовток, необхідно додатково проварити;

- для сирих продуктів використовувати окремий посуд та приладдя, після вживання обдавати окропом;

- дотримуватись на кухні взірцевої чистоти, своєчасно прибирати сміття, харчові відходи, не допускати появи мух, тарганів і гризунів;

- необхідно дотримуватись правил особистої гігієни, частіше мити руки з милом, особливо, після повернення з вулиці, перед вживанням їжі, після відвідування туалету. Якщо немає умов для миття рук, використовуйте вологі серветки, дезінфікуючі засоби для рук;

- не допускайте змішування свіжо приготовленої страви із її залишками попереднього дня;

- не купуйте продукти харчування в місцях стихійної торгівлі;

- під час поїздок не споживайте швидкопсувні продукти: молочні, м'ясні, салати, заправлені сметаною або майонезом, кремові вироби.

   Якщо у Вас або членів Вашої родини все ж таки з’явилися перші симптоми

захворювання – підвищення температури тіла, озноб, головний біль та біль у животі, пронос – негайно звертайтесь за медичною допомогою.

         

Ротавірусна інфекція (ротавірусний гастроентерит) – гостре вірусне

захворювання, яким переважно хворіють діти, характеризується

симптомами інтоксикації, враженням шлунково-кишкового тракту, зневодненням.

          Ротавірусна інфекція широко поширена у всьому світі.  

          Збудником є ротавірус, що в перекладі з латині означає колесо, бо такий вигляд він має під мікроскопом. Він має 9 серологічних типів, з яких у людини зустрічаються 1-4, 8-9, у тварин 5-7, які не патогенні для людини. Ротавіруси стійкі в довкіллі, у воді зберігаються від 10-15 днів до 1 міс., у фекаліях від декількох тижнів до 7 місяців. Добре переносять низькі температури, не чутливі до дезінфікуючих засобів. Нещодавно виявлено ротавірус нового типу – параротавіруси.

          Основний механізм передачі інфекції фекально-оральний: через забруднені руки, поверхні, речі, харчові продукти (молокопродукти), воду. Можлива передача повітряним шляхом при тісному контакті з інфікованим та пиловим шляхом. Джерелом інфекції є інфіковані люди, які виділяють ротавіруси з фекаліями з першого дня хвороби. По мірі нормалізації калу виділення вірусу зменшується. Середня тривалість виділення вірусів 7-8 днів, можливо до 30 днів. Особи з безсимптомним перебігом виділяють ротавіруси до декількох місяців. До вірусу чутливі всі вікові групи, найбільш сприятливі  діти від 6місяців до 2 років.  

            Особливості епідемічного процесу:

  • територіальна поширеність;
  • переважаюча враженість дітей до 2-х років життя з максимумом дітей 6 місячного віку;
  • зимова або зимово-весняна сезонність;
  • низька вірулентність (інфікуюча доза збудника);
  • висока вогнищевість в організованих колективах;
  • враження всіх вікових груп;
  • висока активність водного та побутового шляху передачі;
  • локальність вогнищ (обмеження сім’єю);
  • можливість безсимптомного виділення ротавірусів серед дітей і дорослих;
  • можливість внутрішньо лікарняного поширення інфекції;
  • частіше хворіють хлопчики;
  • спалахи реєструються в дитячих дошкільних закладах, серед госпіталізованих дітей, у закритих закладах.

Профілактика.

  1. Діти після хвороби допускаються в дошкільний заклад при умові постійного медичного нагляду на підставі довідки;
  2. Медичне спостереження за контактними дітьми та з числа декретованих протягом 5 днів;
  3. Обмежувальні заходи проводяться протягом 5 днів з моменту ізоляції;
  4. Термічна обробка води, харчових продуктів посуду (t - +70оС – 15 хв.);
  5. Обробка приміщення бактерицидними лампами не менше 30-40 хв. згідно графіку інструкції після прибирання приміщення, зміни постільної білизни, при відсутності дітей та персоналу;
  6. Дезобробка іграшок, посуду та інших предметів, як при вірусному гепатиті А та ентеровірусних інфекціях;
  7. Санітарно-освітня робота;
  8. Особиста та громадська гігієна;
  9. Специфічна профілактика – вакцинація (в 17 країнах – планова вакцинація).

 

     Пам'ятайте, що захворювання легше попередити, ніж лікувати. Захист Вашого здоров'я у власних руках.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь