Необхідність проведення щеплень серед дітей!

Дата: 21.09.2023 11:08
Кількість переглядів: 120

  Чигиринське відділення Черкаського міськрайонного відділу ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України»  інформує щодо необхідності проведення щеплення серед дітей. Адже кір–дуже небезпечне інфекційне захворювання, яке може привести до виникнення тяжких  ускладнень  та смертності. Але виникнення цього захворювання можна попередити шляхом вакцинації  і тим самим захистити свою дитину від тяжких наслідків для здоров'я, а в деяких випадках, навіть зберегти життя.

             Спалахи кору в Україні циклічні  й відбуваються в середньому кожні 4-5 років. Вони стаються через те, що діти пропускають планові щеплення і в суспільстві накопичується кількість людей  без імунітету.

             Попередній спалах кору в Україні був у 2017 -2019 роках. Тоді захворіло понад 110 тисяч людей.

             Водночас  через пандемію COVID-19, так і через війну багато дітей не отримали щеплення вчасно. І що більше не щеплених від кору людей – то вищий ризик, що кір спалахне і ширитиметься в геометричній прогресії.

             Зараз у межах кампанії вакцинують усіх першокласників та всіх дітей віддалених територіальних громад. Далі вакциновуватимуть і інших дітей, які не отримали щеплення від кору за віком.

             Перше щеплення  проти кору роблять у 1 рік та друге в 6 років. Пропущені щеплення потрібно наздоганяти якнайшвидше. Тому Міністерством охорони здоров’я ініційовано проведення «наздоганяючої» кампанії щеплень проти кору серед дітей, які з тих чи інших причин не отримали вчасно щеплення проти цієї хвороби.

            Вакцинуйте дітей від кору, щоб захистити їх від можливих ускладнень, а також щоб допомогти попередити спалах ціїї хвороби.

         Слід враховути, що у 3-5 % дітей не формується імунітет після вакцинації з різних причин. Саме тому вводиться 2 доза вакцини, щоб забезпечити максимальний захист.  Деякі відомоості в довідках про щеплення можуть не відповідати дійсності. Можуть захворіти і ті , кому ввели вакцину, яка зберігалась за неналежної температури після її підготовки до вакцинації і втратила свої властивості..

         Але ті діти, у кого організм не відповів  на вакцину з різних причин,  можуть бути  захищені колективним імунітетом. Саме тому важливо вакцинувати понад 95 % людей, аби зупинити поширення вірусу та захистити тих, хто не сформував імунітет після вакцинації та вразі виникнення захворювання у щеплених дітей уникнути тяжких наслідків для здоров'я. Крім того, у колективі, де щепленні 95% та більше людей виникнення спалахів інфекційних хвороб мало можливе.

        Слід враховувати також те, що при виникненні спалахів інфекційних захворювань, яким хворіють переважно діти, у дорослих людей ускладнення від кору набагато тяжчі і можуть приводити до тяжкої інвалідизації.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь