Як попередити отруєння нітратами!

Дата: 19.04.2024 12:30
Кількість переглядів: 192

    Нітрати  - найпоширеніші токсичні забруднювачі середовища існування людини. Джерелом такого забруднення являються азотні добрива, продукти гноїння органічних речовин, побутові відходи, промисловість тощо.

       Потрапляння нітратів до організму людини можливе через:

- овочі і фрукти (найбільше нітрати накопичуються у буряку, салаті та зелені);

- м'ясні та рибні продукти (особливо сирокопчені ковбаси);

- сири;

- воду (особливо при забезпеченні населення питною водою з відкритих вододжерел).

    Існує думка, що вода зі свердловини або колодязя чистіша тієї, що тече з крана, проте це неправда, адже нітрати потрапляють у ґрунт, а звідти - в ґрунтові води, з яких - у свердловини і колодязі. Саме тому, неабияке значення має проведення лабораторного контролю як питної води, так і продуктів харчування.

     До високонітратних рослин (700–2000 мг/кг) відносяться: морква, буряк, редька, редис, салат, шпинат, селера, петрушка та інша зелень. До середньонітратних (від 180 до 700 мг/кг) - картопля, томати, баклажани, цибуля, часник, цвітна капуста, квасоля, огірки. До низьконітратних (до 180 мг/кг) - фрукти і ягоди. 

       Рання продукція, вирощена в парниках і теплицях, містить у 3-5 разів нітратів більше, ніж пізня.

       Велика концентрація нітратів викликає дуже рідкісну та небезпечну форму анемії - метгемоглобінемію, захворювання, яке найчастіше проявляється у дітей віком до 3 років. Основними симптомами захворювання є: блідість, головний біль, стомлюваність, пришвидшене серцебиття, що може призвести до втрати свідомості та смерті (у разі гострого отруєння).

       Ознаки гострого отруєння нітратами проявляються через 1-6 годин після надходження в організм. Гостре отруєння розпочинається з нудоти, блювоти, проносу. При пальпації відзначається збільшення печінки, знижується артеріальний тиск і пульс, кінцівки стають холодними. Надання першої невідкладної допомоги пришвидшить одужання.

        Зменшити вміст нітратів у продуктах можливо в процесі приготування: миттям і вимочуванням продуктів, відварюванням, смаженням і тушкуванням овочів. При варінні й тушкуванні відбувається руйнація сполук нітратів, тому під час приготування ранніх овочів не слід закривати кришку каструлі.

       При споживанні ранніх овочів важливо дотримуватись нехитрих і зовсім нескладних правил. Перше з яких – якомога далі відкласти споживання ранніх овочів, наближаючи його до сезону природного дозрівання. Таке «утримання» істотно знизить вплив на організм шкідливих речовин, що потрапляють з ранніми овочами.

    Для запобігання негативному впливу надлишку нітратів на здоров'я людини потрібна система жорсткого контролю за якістю навколишнього середовища та продуктів.

     Спеціалісти Черкаського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області застерігають:

- не купуйте ранні овочі та фрукти в місцях стихійної торгівлі;

- з обережністю додавайте ранні овочі в харчування дітей до 10 років;

- при купівлі продуктів перевіряйте наявність документів, що засвідчують їх безпеку та якість;

- перед вживанням овочів та фруктів ретельно їх мийте;

- обдавайте окропом ранні овочі та фрукти або очищайте їх від шкірки;

- для приготування їжі дітям віком до 3 років використовуйте лише воду з централізованих джерел водопостачання та/або бутильовану;

- дотримуйтесь гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації криниць.

 

 

 

    Черкаське районне управління

    Головного управління Держродспоживслужби

    в Черкаській області

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь